Komt er een moment dat de huisarts tegen een patiënt met lage rugklachten zegt: “het zit tussen uw spieren“? Als het aan Andy Vleeming ligt wel! Hij heeft zich volledig toegelegd op de rol van de Thoracolumbale fascie bij rug en bekkenproblematiek.
Er is een rechtlijnig verband tussen lage rugklachten en disfunctie in de Thoracolumbale fascie (TLF). Er zijn verdikkingen gevonden in de TLF bij chronische rugpijn patiënten (Dittrich RJ: 93% of LBP patients histological injury signs in TLF n= 62). De TLF is onderandere verbonden met de mm. Abdomen (buikspieren), m. Quadratus Lumborum (vierkante Lendenspier), m. Serratus Posterior Inferior, m. Iliocostalis Lumborum, m. Gluteus Maximus en de m. Latissimus Dorsi (brede rugspier).
Pagina inhoud
De kennis van de TLF is fundamenteel voor biomechanische analyse en implementatie van effectieve revalidatie bij mensen met lage rug en bekkengordelpijn.
De TLF is een netwerk, bestaande uit meerdere lagen van aponeurosen en fascie. Het scheidt de paravertebrale spieren van de spieren van de achterste buikwand. De oppervlakkige lamina van de achterste laag van de TLF (PLF) wordt gedomineerd door de aponeurosen van de m. Latissimus Dorsi en de m. Serratus Posterior Inferior.
De middelste laag van de TLF (MLF) ligt in een intermusculaire septum dat de ebaxiale (dorsale strekkers) van de hypeaxiale (ventrale buigers) spiermassa scheidt. Het septum vormt zich tijdens de vijfde en zesde week van de zwangerschap.
De diepere lamina van de PLF vormt een netwerk rond de paraspinale spieren. Deze paraspinale retinacular schede (PRS) vormt een “hydraulische versterker” en ondersteunt de paraspinale spieren in het stabiliseren van de lumbosacrale wervelkolom.
Laterale Raphe
De PRS vormt een lumbale interfascial driehoek (LIFT) met de MLF en PLF. De driehoek is gelegen langs de laterale rand van de paraspinale spieren vanaf de 12e rib tot aan de SIPS en het Sacrotuberale ligament en wordt de Laterale Raphe genoemd. Deze Laterale Raphe is een verdikte complex van dicht bindweefsel gekenmerkt door de aanwezigheid van de LIFT, en vertegenwoordigt de kruising van het hypeaxiale myofasciale compartiment.
De buikspieren en Iliopsoas met het paraspinale omhulsel van de ebaxiale spieren (Multifidi, Longissimus en Iliocostalis). De laterale raphe is in staat spanning te distribueren vanuit de omringende hypeaxiale en extremiteit spieren in de lagen van de TLF. Deze thoracolumbale composiet (TLC) is in staat tot het behoud van de integriteit van de onderste lumbale wervelkolom en het sacro-iliacale gewricht (SI-gewricht).
De fascia Thoracolumbalis vervolgt zijn weg via:
Verschillende anatomische atlassen geven delen van de fascia een naam, zoals de fascia Thoracolumbalis, echter deze namen doen geen recht aan de continuïteit van de structuur. We spreken liever van innerlijke architectuur. De fascia Thoracolumbalis heeft een verbinding met de volgende fasciestructuren:
- fascia Claviculopectoralis (subclavius, pec. major en minor)
- fascia Subdeltoidea, verbonden met fascia subscapularis
- fascia Infraspinata (m. Infraspinatus en de m. Teres minor)
- fascia Pectoralis
- fascia Axilaris (tussen de m. Latissimus Dorsi -heeft eigen fascie- en onderste m. Pectoralis major).
Spieren direct gerelateerd aan de fascia Thoracolumbalis
Bij het doorsnijden van de fascie Thoracolumbalis kan er volgens Huub Maas tot 40% krachtsafnamen in de spier zijn. Een krachtsafname in deze spieren zal onder andere een effect hebben op de stabiliteit van de rompgevolgen-van lumbale-chirurgie-op-de-kracht-van-de-spier. Deze fascie thoracolumbalis is verbonden met de volgende spieren:
- m. Latissimus Dorsi
- m. Serratus Posterior Inferior
- m. Obliques Internus
- m. Transversus Abdominis
- m. Iliocostalis
- m. Longissimus
- m. Multifidi
- m. Quadratus Lumborum
- m. Gluteus Maximus
Spieren die indirect gerelateerd zijn aan de fascia Thoracolumbalis zijn:
- m. Trapezius (fascia Nuchea)
- m. Pectoralis major en minor (fascia Pectoralis)
- m. Rectus Abdominus (fascia abdominalis Superfascialis)
- m. Obliques Externus (fascia Transversalis)
- m. Iliacus (fascia Iliaca)
- m. Serratus Anterior
- m. Gracilis (fascia Lata)
- m. Biceps Femoris
- m. Sartorius, Pectineus en m. Adductor Longus (fascia Lata)