Effectiveness of Dry Needling for Upper-Quarter Myofascial Pain

Effectiveness of Dry Needling for Upper-Quarter Myofascial Pain

Auteurs: Kietrys DM, Palombaro KM, Azzaretto E, Hubler R, Schaller B, Schlussel JM, Tucker M

Samenvatting: Faruk, Dharwin, Jwan

Conclusie

Dry needling komt positief uit dit onderzoek. Behalve als we het vergelijken met de injecties. Nou komen deze injecties niet vaak voor bij de fysiotherapeut om pijn te bestrijden en we weten niet wat het effect of bijwerkingen zijn van deze injecties. Hierdoor kan er een vraagteken gezet worden bij deze behandelmethode. Maar in vergelijking met acupunctuur, revalidatie programma of placebo komt dry needling goed uit de bus en is het een goed middel om pijn in korte termijn te bestrijden, waardoor overgegaan kan worden naar de volgende stap van de revalidatie.

Samenvatting

Deze samenvatting gaat over een meta-analyse van 12 onderzoeken verricht over de hele wereld. Een meta- analyse houdt in dat meerdere onderzoeken met elkaar vergeleken worden en gekeken om er iets gezegd kan worden over de uitkomst. De schrijvers van deze meta-analyse wilden graag kijken wat de invloed van dry needling is op pijn in de nek en schouderregio op de lange termijn en korte termijn van een dry needling behandeling.

De patiënten bij de 12 onderzoeken hadden allemaal last van het myofasciaal pijn syndroom, dus pijn in de schouder en nek door myofasciale triggerpoints. En de behandeling wordt gedaan door middel van dry needling. De naald word dan op de triggerpoint erin geprikt en creëert een twitch als het de triggerpoint raakt. Een twitch is een zeer vlugge aanspanning van de spier.

In het verleden is er eerder een soortgelijke analyse opgezet, deze ging echter over 7 onderzoeken en deze onderzoeken onderzochten meerdere regio’s van het lichaam. Uit dit onderzoek is gebleken dat dry needling een lichtelijk positiever effect heeft vergeleken met de standaard behandelingen.

Deze meta-analyse heeft onderzocht naar de pijn volgens de VAS pijnschaal bij patiënten die behandeld zijn met dry needling in vergelijking met:

  • Placebo
  • Acupunctuur
  • Lidocaïne injecties, dit zorgt voor gevoelloosheid op de desbetreffende plek waar het ingespoten wordt.
  • Botuline toxine injecties.

De VAS pijnschaal staat voor Visual Analoge Schale en hierbij kunnen patiënten de pijn een cijfer tussen de 0 en 100mm. Hierbij voelt de patiënt bij 0 vrijwel niks en bij 100 is de pijn ondragelijk. Er zijn twee termijnen onderzocht, namelijk direct na de eerste behandeling en na vier weken.

Uitkomsten

De uitkomsten zijn als volgt volgens de onderzoeken die met elkaar vergeleken zijn.

Dry needling direct na de eerste behandeling;

Heeft meer effect dan placebo, dit liep op tot een verschil van 40 punten op de pijnschaal in het voordeel van dry needling.

Maar minder effect dan lidocaïne injecties.

Na vier weken ziet het er als volgt uit:

Vergeleken met placebo heeft dry needling nog steeds een beter effect, wat kan oplopen tot een verschil van 36 mm op de VAS schaal.

Lidocaïne is nog steeds effectiever om pijn te bestrijden.

Botuline toxine injecties zijn ook effectiever om pijn te bestrijden.

Dry needling is wel effectiever dan het normale rehabilitatietraject tegen pijn.
Dry needling is ook effectiever dan acupunctuur tegen pijn bestrijding.

Gerelateerde artikelen